Att sätta ihop ett pepparkakshus

Ofta ofta läser jag att folk frågar hur smälter man socker? Det blir bara klumpar.
Kan man använda kristyr att sätta ihop ett pepparkakshus?
Hur gör man rent stekpannan/ kastrullen efteråt?

Jag gjorde mitt första pepparkakshus ca 9-10 år sedan.
Så som jag krånglade första gången glömmer jag aldrig.
Sockret ville inte smälta och jag gav upp. Jag försökte med kristyr och det gick inte alls.
Och förra året då jag köpte Annas pepparkakshus var tre paket trasiga.
Jag fick ersättning för det.
Jag hörde även i år av kassörskan att flera paket lämnats tillbaka.

Sen såg jag detta på IKEA.
pepparkaka-hus-pepparkakshus__0137263_PE295266_S420 kr.

Så jag köpte ett. Och när jag öppnade det var alla delar hela.
Så jag satte igång. La ut delarna och dekorerade fönster och dörrar först.
10175971_10152537145692076_178961450810598803_nSedan satte jag igång att smälta socker.
Hällde i socker i en teflonpanna och vred på till 5:an.
Förra året hade jag på 3:an och det tog ca 20-30 min.
Denna gång tog det ca 5-10 min.

10425365_10152537146307076_2924038888289556463_n

Det tog några minuter innan man märkte att nåt hände. Jag rörde om då och då i början.
Efter en stund ser det ut så här och det är då folk ger upp.
Börja röra om då och bara ha tålamod och vänta.

10689708_10152537146627076_4610089909683455888_nEfter en stund (ca 3-4 min om du har på 5:an) börjar det smälta allt eftersom.
När sockret är en brun flytande smörja är det dags att vara snabb.
10405474_10152537146982076_3526150763454031645_nJag har aldrig bränt mig på sockret.

Doppa en av sidorna och sätt fast så långt det går.
Därefter använd liten sked. Men var snabb, det torkar rätt fort. Låt sockret stå på spisen på 2:an under tiden du gör allt.
Taket har jag alltid haft problem med men använder sked. Duttar på och sen snabbt på med takdelen. Och sen häller jag socker ovanpå också.
10847858_10152537148097076_609602734334360255_nIKEAS pepparkakshus känns mer kompakt och lättare att sätta ihop tycker jag.
Det är toppen!
Skorstenen hann jag inte med för sockret hade blivit för hårt då att använda. Nåja.

Vad gör man då med stekpannan/kastrullen?
Första gången fick jag panik och trodde den var förstörd.
Jag sköljde med hett vatten men inget lossnade.
Lägg den i hett vatten och diskmedel, i blöt. Flera timmar. Över natt om det behövs.
10675731_10152537147407076_2420125809318939954_nSockret försvinner som magi.

Ikväll får barnen pynta huset.
1604798_10152537088712076_1353956955006813414_n

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Att sätta ihop ett pepparkakshus

  1. finafrun.se says:

    Jag har alltid haft tur med det brända sockret och inte bränt mig – förrän förra året då en liten droppe landade på toppen av ringfingret. Aldrig kan man väl tro att en sådan liten droppe kan ge sådan smärta!! Ett ÅR efteråt är fingertoppen fortfarande skadad. Fortfarande öm och lite avdomnad 😦 Vilken otur!

    Kristyr funkar annars fint för mig när jag sätter ihop delarna, men det måste vara hemmagjord kristyr annars hårdnar den inte på samma sätt. Vanligt klister är också praktiskt om man inte skall äta upp huset förstår 😉

  2. Jo says:

    Diskmedlet behövs faktiskt inte när du diskar stekpannan efter sockret – vattnet behöver inte ens vara varmt. Det som händer är att sockret smälter i vattnet, precis som när man släpper en karamell i ett glas vatten 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s